VAD ÄR HYPNOS?

VAD ÄR HYPNOS?

Det finns lika många definitioner på vad hypnos är som det finns hypnotisörer. Men en sak kan vi vara säkra på; det handlar inte om att någon viftar iväg en besvärjelse och den andra personen ställer sig på ett ben och utbrister "kuckeliku", i alla fall inte mot sin vilja.

Själva ordet Hypnos kommer från ett gammalt grekiskt ord för sömn. Det var den skotske läkaren James Braid som i mitten av 1800-talet började använda ordet hypnos om de trancelika tillstånd som man kan uppleva i stadierna mellan sömn och full vakenhet. Dessa tillstånd var givetvis ingen nyhet utan har används av allt från shamaner och präster till krigare och tonsättare. 
Hypnos är faktiskt så pass naturligt att barn kan sägas vara i konstant hypnos upp till 5-7 års ålder. Då förstår du säkert att det är ett utmärkt tillstånd för lekfull inlärning!! Ett tillstånd då vi blandar fantasi och verklighet med kreativitet och nyfiken fokus.

FRÅN MEDVETENHET TILL SÖMN

När man utbildar sig inom hypnos får man snabbt lära sig om olika trancedjup och vilka hjärnvågor (hastigheter) som kopplas till dessa. De ser ut enligt följande:

  • Beta - Full vakenhet - Full Medvetenhet
  • Alpha - Lätt meditation med god kontakt till verkligheten
  • Theta - Djup meditation med god kontakt till vårt Omedvetna sinne (drömlogiken)
  • Delta - Sömn - Ingen medvetenhet alls

När man coachar någon under hypnos är det oftast Alpha och Theta som används beroende på vad som ska utföras och vad klienten är bekväm med.

- Du har säkert sett slalomåkare stå i backen och blundande föreställa sig hela det kommande åket innan de kastar sig ner för backen. Eller höjdhopparen som lever sig igenom hela hoppet innan de tar sats. Det är troligen två exempel på lätt hypnos i Alpha - ett utmärkt tillstånd för enklare instruktioner till det omedvetna sinnet .

- Du har troligen även varit med om folk som säger jättekonstiga saker när de är på väg att somna. Det är troligen exempel på Thetahypnos - ett utmärkt tillstånd för att komma i kontakt med djupt omedvetna övertygelser och värderingar.

COACHING ELLER TERAPI?

Det är ibland svårt att förstå vad skillnaden är mellan dessa båda begrepp. Det är lätt att man tänker idrott när man hör ordet coach och psykologi när man nämner terapi. Jag ser på skillnaden så här:

HYPNOSTERAPI:

Tänk dig att du har trillat ner i ett dike och inte kan ta dig upp på vägen själv. Då behöver du hjälp att komma "på fötter igen" så att du kan gå för egen maskin. Att hjälpa klienter med detta kallar jag för terapeutiskt arbete!

Om klienten befinner sig i hypnos kallar jag det för Hypnosterapi.

HYPNOSCOACHING:

När du väl kommit på fötter kan du välja riktning och mål på livets väg. Ordet coach kommer från engelskans ord för buss och Coaching innebär att man kliver ombord på en resa mot sitt framtida jag. Att hjälpa mina klienter med den resan kallar jag för coaching!

Om klienten befinner sig i hypnos kallar jag det för Hypnoscoaching.

Mats Gaffa Karlsson
hypnos(at)gaffaart.se
070-676 88 95
c/o Basterapi - Kungsgatan 37 - 111 56 Stockholm
"Mats Karlsson is a certified practitioner of Havening Techniques.
Havening Techniques is a registered trade mark of
Ronald Ruden, 15 East 91st Street, New York 
ww.havening.org
"Mats Karlsson är certifierad NLP-practitioner av Socitey of NLP"